Gick skapligt bra…

det där med gelén 😀 , även om knappast mängden slutlig gelé stämde särskilt väl överens med vad receptet angav 🙁 … Fast i gengäld blev det lite saft gjord på “eftersaften” 🙂 .

Så idag blir det en ny omgång geléande, efter att ha skördat 4 liter vinbär. 😀 Så nu är buskarna typ 98% tomma på bär… Å eftersom jag tänkt flytta buskarna inom en snar framtid så tänkte jag testa att göra vinbärsbladssaft oxå. 🙂 Faller det ut till belåtenhet så blir det nog åtskilliga liter sådant gjort oxå… 🙂 Sägs vara gott att göra bål på, typ…

Vill du stöda Juura.se?

Varje litet bidrag betyder så mycket för den vidare utvecklingen av webbplatsen och de aktiviteter som kan förknippas med den. Om du tycker att det jag gör här på Juura.se tillför dig något väsentligt skulle jag med stor tacksamhet gärna se dig som min patron!

Become a Patron!

Ett annat sätt som du kan stöda Juura.se på är genom att förse dig med min bok Från foten av Tibidabo till Vyšehrad: På resa i en introvert högkänslig mans själ.

Från foten av Tibidabo
Trevlig läsning tillönskas!

Om Jonaz Juura 484 Articles
Jag är upphovsman för och redaktör på juura.se samt skriver här artiklar och blogginlägg i ämnen som intresserar mig -- företrädesvis om självkännedom (t.ex. HSP, MBTI, enneagrammet och andlighet) men också om mer "värdsliga ting" som kretsar kring t.ex. aktuella samhällsfrågor, kultur och arbetsliv.

5 Comments

 1. Tack! Det ska jag testa.
  Tips: flädersaft (som görs enligt samma princip) brukar jag hälla i plastburkar och frysa. Bara att skopa upp en sked när man ska ha – och dessutom blir det ju kall saft. Och så slipper man rengöra flaskor.

 2. ja, jag tror inte färgen på bären spelar nån större roll 🙂 !
  Receptet ser ut ungefär så här, iaf det jag kör efter:

  2 liter lätt packade blad
  2 liter vatten
  2 kg socker
  3 citroner
  2 msk citronsyra

  1. Koka upp vattnet och häll det över sockret. Låt blandningen koka tills allt socker har smält.
  2. Under tiden vattnet satts på kokning: Skär citronerna i _tunna_skivor. Varva sedan blad och citroner om vartannat i en kruka, stor gryta eller nåt.
  3. När vattnet har smält allt socker, ta det av plattan och tillsätt sedan citronsyran.
  4. Häll den varma blandningen över bladet och citronblandningen, och låt det sedan stå och svalna.
  5. Sätt sedan en tallrik, antar att det lite grann ska ligga på blandningen å pressa lite ???, över det hela och ställ undan svalt i ca 3 dagar.
  6. Sila i en saftsil och låt rinna i typ 30 min.
  7. Tappa upp i rena flaskor och förvara dem sedan svalt och mörkt.

  Slut, typ 😉

 3. vinbärsbladssaft har jag aldrig hört talas om. låter ju spännande. på röda eller svarta blad? hmm…bladen är ju i och för sig gröna 🙂
  kul att gelen gick bra. det är gott! känner mej lite inspirerad att ge mej i kast med det på måndag.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*