Alltid lär man sig något nytt!

Är prexis hemkommen efter en tripp till Coop Forum, där jag handlade diverse grejer för gelé- och syltframställning. Har på förmiddagen skördat 2 liter svarta vinbär och behöver således göra något av dem, så jag bestämde mig för gelé. Har förmodligen ytterligare 2 liter som fortfarande håller på att mogna, samt jag vet inte hur mycket hallon som jag ev bara tänkte sockra in och sedan frysa ned (sägs vara den godaste sylten).

Visst är kemi kul 😉 !?

Nå. Så läste jag i receptsamlingen min att om man inte lyckades få bären att gelea sig så kunde man använda pektin för att förbättra oddsen något. Förutseende som man försöker vara – eller rättare sagt vis av tidigare erfarenheter, som innebär att kan jag misslyckas med såna här saker så gör jag det lika garanterat som en dagsedel i ringen med Mike Tyson – kollade jag upp var man kunde köpa sådant. Och det fanns visst bara (?) på Apoteket. Sagt och gjort, jag stolpar in där och frågar efter pektin. Får till svar att de inget har hemma, men att det finns på ett av fyra andra databassökta apotek i stan – och då endast två förpackningar. Eh, jisses vad folk måsta sylta, safta o gelea å ha sig…!Nå. Lärdomen infann sig då jag nyfiket frågade vad man brukar använda pektin till. Fick då svaret att man brukar ha det när man gör sylt. Ja, men jag menade förstås vad man har pektin till inom sjukvården. Fick till svar att det inte används där. Anledningen att Apoteket säljer pektin är endast att anse som historiskt betingad, eftersom Apoteket var det ställe där man förr i tiden handlade kryddor!

Jahapp, där ser man 😀 ! Inte konstigt det sistnämnda, men däremot att Apoteket fortfarande är det enda stället där man säljer pektin (?).

Vill du stöda Juura.se?

Varje litet bidrag betyder så mycket för den vidare utvecklingen av webbplatsen och de aktiviteter som kan förknippas med den. Om du tycker att det jag gör här på Juura.se tillför dig något väsentligt skulle jag med stor tacksamhet gärna se dig som min patron!

Become a Patron!

Ett annat sätt som du kan stöda Juura.se på är genom att förse dig med min bok Från foten av Tibidabo till Vyšehrad: På resa i en introvert högkänslig mans själ.

Från foten av Tibidabo
Trevlig läsning tillönskas!

Om Jonaz Juura 484 Articles
Jag är upphovsman för och redaktör på juura.se samt skriver här artiklar och blogginlägg i ämnen som intresserar mig -- företrädesvis om självkännedom (t.ex. HSP, MBTI, enneagrammet och andlighet) men också om mer "värdsliga ting" som kretsar kring t.ex. aktuella samhällsfrågor, kultur och arbetsliv.

5 Comments

  1. He, har inte en aning… Det stod i receptet, Bonniers stora kokbok, att man kan köpa det på apoteket. Och expediten där sa inte emot mig när jag sa att man väl bara kunde köpa det där… Men, hon kanske inte var så syltbevandrad som du å andra sidan 😉

  2. Men visst kan man köpa det i affären?
    Kan inte minnas att jag köpt det på apoteket. Sist använde jag gelesocker. Garanterat bra resultat och lätt som en plätt. Fast lite dyrare kanske…

  3. Men visst kan man köpa det i affären?
    Kan inte minnas att jag köpt det på apoteket. Sist använde jag gelesocker. Garanterat bra resultat och lätt som en plätt.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*