Jämställdhetsintegrering av grönstrukturplanen genom sociotopkartering

Medina, E. (2016). Jämställdhetsintegrering av grönstrukturplanen genom sociotopkartering: En studie om användningen av grönområden i Västerås. Arbetsrapport 2016:2 i serien Studies in Social Sciences vid Mälardalens högskola.

Abstract

Denna studie har utförts inom ramarna för arbetet med Västerås stads nya grön-strukturplan. Syftet är att kartlägga och värdera grönområdenas sociala värden med fokus på jämställdhet. Genom att kartlägga könsrelaterade aspekter i bruket av grönområden i fyra olika stadsdelar försöker studien att genom sociotopkartering, intervjuer och observationer bidra till utvecklingen av en jämställdhetsintegrerad grönstrukturplan och jämställda offentliga miljöer.

Resultatet visar att de flesta brukare av grönområdena är kvinnor, en överrepresentation som till stor del kan bero på att kvinnors liv fortfarande präglas av traditionellt könsrelaterade sociala mönster. Kvinnorna gillar naturen i grönområdena i större utsträckning än männen gör och kvinnorna är också överlag mer nöjda med områdena. De två vanligaste anledningarna till att människor inte besöker grönområdena är att de känner att det inte ligger nära deras hem eller att de inte är intresserade av att besöka en park överhuvudtaget. De flesta besökare till parkerna bor dock nära grönområdet och tar sig dit inom tio minuter, avstånd som anses bidra till en god stadsmiljö. De flesta brukare som ingår i studien känner sig trygga i grönområdena. Närvaro av andra människor och att det finns bostäder i närheten har stor inverkan på denna upplevelse.

I studien framkommer också att upprustning av grönområdena kan vara en värdefull satsning i ett jämställdhetsperspektiv, något som skulle kunna bidra till ett mer jämställt bruk av dem. En satsning på mer naturliga lekplatser och på upprustning som stimulerar till familjeaktiviteter skulle inte endast bidra till mer jämställda grönområdesmiljöer utan även lägga grunden för ökad naturkontakt och förståelse för naturmiljön.

Vill du stöda Juura.se?

Varje litet bidrag betyder så mycket för den vidare utvecklingen av webbplatsen och de aktiviteter som kan förknippas med den. Om du tycker att det jag gör här på Juura.se tillför dig något väsentligt skulle jag med stor tacksamhet gärna se dig som min patron!

Become a Patron!

Ett annat sätt som du kan stöda Juura.se på är genom att förse dig med min bok Från foten av Tibidabo till Vyšehrad: På resa i en introvert högkänslig mans själ.

Från foten av Tibidabo
Trevlig läsning tillönskas!

Om Jonaz Juura 484 Articles
Jag är upphovsman för och redaktör på juura.se samt skriver här artiklar och blogginlägg i ämnen som intresserar mig -- företrädesvis om självkännedom (t.ex. HSP, MBTI, enneagrammet och andlighet) men också om mer "värdsliga ting" som kretsar kring t.ex. aktuella samhällsfrågor, kultur och arbetsliv.

Bli den förste att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*