Medina, E. (2016). Jämställdhetsintegrering av grönstrukturplanen genom sociotopkartering: En studie om användningen av grönområden i Västerås. Arbetsrapport 2016:2 i serien Studies in Social Sciences vid Mälardalens högskola.
Abstract
Denna studie har utförts inom ramarna för arbetet med Västerås stads nya grön-strukturplan. Syftet är att kartlägga och värdera grönområdenas sociala värden med fokus på jämställdhet. Genom att kartlägga könsrelaterade aspekter i bruket av grönområden i fyra olika stadsdelar försöker studien att genom sociotopkartering, intervjuer och observationer bidra till utvecklingen av en jämställdhetsintegrerad grönstrukturplan och jämställda offentliga miljöer.
Resultatet visar att de flesta brukare av grönområdena är kvinnor, en överrepresentation som till stor del kan bero på att kvinnors liv fortfarande präglas av traditionellt könsrelaterade sociala mönster. Kvinnorna gillar naturen i grönområdena i större utsträckning än männen gör och kvinnorna är också överlag mer nöjda med områdena. De två vanligaste anledningarna till att människor inte besöker grönområdena är att de känner att det inte ligger nära deras hem eller att de inte är intresserade av att besöka en park överhuvudtaget. De flesta besökare till parkerna bor dock nära grönområdet och tar sig dit inom tio minuter, avstånd som anses bidra till en god stadsmiljö. De flesta brukare som ingår i studien känner sig trygga i grönområdena. Närvaro av andra människor och att det finns bostäder i närheten har stor inverkan på denna upplevelse.
I studien framkommer också att upprustning av grönområdena kan vara en värdefull satsning i ett jämställdhetsperspektiv, något som skulle kunna bidra till ett mer jämställt bruk av dem. En satsning på mer naturliga lekplatser och på upprustning som stimulerar till familjeaktiviteter skulle inte endast bidra till mer jämställda grönområdesmiljöer utan även lägga grunden för ökad naturkontakt och förståelse för naturmiljön.
Bli den förste att kommentera