Om Enneagrammet enligt Eli Jaxon-Bear (del 1)

Den personliga entiteten,
vilken identifierar sin existens med livet i den fysiska kroppen
och kallar sig själv “jag” är egot.
Detta ego, eller denna separata personliga identitet,
är roten till allt lidande i livet.
Därför bör det förstöras till varje pris.
Det är Frihet, Upplysning och Själv-realisation.

— Ramana Maharsi

Det finns en levande intelligens i alla människor som slutgiltigt försöker upptäcka sin egen källa och sanna identitet. Själv-granskning är att se inåt för att ta reda på vad jaget består av. Du kan börja med att se vad du falskeligen har identifierat som dig själv. När alla dina tankar, mentala berättelser, känslor och kroppssensationer undersöks direkt framstår de att vara vad du inte är. De är i ständig förändring, medan du är något som inte försvinner eller förändras. Du är medvetandet, som ger upphov till alla perceptioner och erfarenheter.

Att förverkligas som rent medvetande är inget som kan läras, studeras eller tro på. Det måste erfaras direkt och undersökas på ett intelligent sätt för att du ska upptäcka det för ditt eget vidkommande. I djupdykningen inåt upptäcks det dykande jaget, samma jag som läser dessa rader, och visar sig vara endast en idé.

Inför denna ultimata upptäckt framstår Enneagrammet som en visdomens spegel för medvetandet att få syn på hur det falskeligen har identifierat sig med en särskild form. På ett subtilt djup avslöjar Enneagrammet mönster av omedveten fysisk, mental och emotionell identifikation. Kärnan i identifikationen utgörs av tanken “Jag är någon”. När väl denna tanke uppstår kristalliseras egot i sinnet och medvetandet uppfattar sig sedan självt som begränsat.

Den första begränsningen är uppfattningen att man själv är det som finns inom kroppen, men inte det som finns utanför. Jaget får då en trång identitet, ett objekt i rymden som kallas “jag”. Enneagrammet beskriver klargörande de nio varianterna av denna grundläggande tro att man endast är en begränsad och åtskild kropp.

Med Enneagrammet kan du upptäcka hur du tror dig vara endast en våg, som är separerad från resten av medvetandets hav. När du väl har upptäckt denna struktur i sinnet har du ett val. Du kan antingen fortsätta att tro att du är ett begränsat “jag”, eller så börjar du att tillfullo undersöka den falska trosuppfattningen att du är något som är bundet till tid och form. Det sistnämnda behöver föregås av en längtan inom egot att transcendera det. Det måste finnas en brinnande önskan om frihet, sanning eller Gud.

Genom att medvetet ge upp en begränsande identifikation kommer en betydande avslappning att infinna sig. Den svarar på den uppkomna oviljan att fortsätta spela det självförstörande mentala spelet. När lidandets spel upphör infinner sig ett genomgripande förverkligande. Vad som upptäcks under alla former av identifikation är oceanerna av enorm lycka och frid. Detta är början…

Källa

Vidare läsning…

Vill du stöda Juura.se?

Varje litet bidrag betyder så mycket för den vidare utvecklingen av webbplatsen och de aktiviteter som kan förknippas med den. Om du tycker att det jag gör här på Juura.se tillför dig något väsentligt skulle jag med stor tacksamhet gärna se dig som min patron!

Become a Patron!

Ett annat sätt som du kan stöda Juura.se på är genom att förse dig med min bok Från foten av Tibidabo till Vyšehrad: På resa i en introvert högkänslig mans själ.

Från foten av Tibidabo
Trevlig läsning tillönskas!

Om Jonaz Juura 484 Articles
Jag är upphovsman för och redaktör på juura.se samt skriver här artiklar och blogginlägg i ämnen som intresserar mig -- företrädesvis om självkännedom (t.ex. HSP, MBTI, enneagrammet och andlighet) men också om mer "värdsliga ting" som kretsar kring t.ex. aktuella samhällsfrågor, kultur och arbetsliv.

Bli den förste att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*