Arbetsträningsdos efter semesteruppehållet

Jag har ju börjat “bobba” igen efter några veckor ledigt. “Bobba” som även kan uttalas “arbetsträna”, typ arbeta på låtsas 😉 .

Förra veckan gick jag ut lugnt. Ja, det var i varje fall ambitionen. Den löd 25%, alltså 10 timmar, arbetsträning och hemifrån. I själva verket blev det mycket mer, mest med anledning av att jag ju i princip tillåts ägna mig åt vad som helst och att privata och professionella intressen går i varandra.

Nå, ambitionen för den här veckan var att gå upp lite granna i tid + att åtminstone halva tiden befinna mig på arbetsplatsen. Funderade på ca 15 timmar denna vecka. Var dock inte på det klara med hur jag skulle fördela timmarna, så jag körde igång med 5 timmar i måndags å avverkade lika många timmar igår tisdag.

De två sista veckorna före semesteruppehållet kom jag upp i halvtid, fördelat på ett veckoschema som såg ut så här: 5-5-5-0-5 . Således fortfarande med en helt ledig torsdag, men att jag numera skulle arbetsträna även på fredagen nu när den medicinska rehabiliteringen var avslutad.

“Dessvärre” är det så att de privata och professionella intressena fortfarande går i varann rätt skapligt och jag är ständigt uppe i varv, ett slags kreativt “spinn” som dessvärre genererar en del trötthet till slut. Dessutom har jag ju en del eftersläpande privata projekt (renovera köksstolar, saftkokande m.m.) som bygger på den stressade känslan ytterligare. En sån superspinnad dag var det igår, så när jag kom hem efter förmiddagen på jobbet så var jag bara tvungen att lägga med ned på soffan och ta mig en lur. Egentligen mest för att bli av med den obehagliga spänningen som hade byggts upp i kroppen under flera dagar.

Nå, sömnen var undergörande och jag vaknade hyfsat pigg och avslappnad vid pass 15:30. Och det var då jag bestämde mig: Jag tar en ledig onsdag denna vecka och “bobbar” 5 timmar på torsdag och fredag istället 🙂 ! Innan jag sov verkade halvtid nästan omöjligt att åstadkomma, men när jag nu vaknade så utsövd och grann (nåja ; ) så verkade det så självklart på något vis.

Så, fr.o.m denna vecka byter jag veckoschema till 5-5-0-5-5 istället och hoppas att jag hinner kreera mig tillräckligt idag onsdag så att jag är på alerten torsdag och fredag. På lite sikt tror jag kanske att det ändå är ett skapligt upplägg…

Vill du stöda Juura.se?

Varje litet bidrag betyder så mycket för den vidare utvecklingen av webbplatsen och de aktiviteter som kan förknippas med den. Om du tycker att det jag gör här på Juura.se tillför dig något väsentligt skulle jag med stor tacksamhet gärna se dig som min patron!

Become a Patron!

Ett annat sätt som du kan stöda Juura.se på är genom att förse dig med min bok Från foten av Tibidabo till Vyšehrad: På resa i en introvert högkänslig mans själ.

Från foten av Tibidabo
Trevlig läsning tillönskas!

Om Jonaz Juura 484 Articles
Jag är upphovsman för och redaktör på juura.se samt skriver här artiklar och blogginlägg i ämnen som intresserar mig -- företrädesvis om självkännedom (t.ex. HSP, MBTI, enneagrammet och andlighet) men också om mer "värdsliga ting" som kretsar kring t.ex. aktuella samhällsfrågor, kultur och arbetsliv.

8 Comments

 1. Låter bra det att du har stöd nånstans ifrån. Läkarna inom Företagshälsan brukar vara vettigare, faktiskt, än inom primärsjukvården… Men de lever, å andra sidan, närmare “verkligheten” antar jag…

  Jag ska hålla på till mars -08, vilket blir ett år sedan jag startade. Det är så man bedriver arbetinriktad rehab inom SAMANDA här i stan, vilket är ett samverkansprojekt mellan FK och AF: Varje deltagare har ett år på sig att komma underfund med vilken arbetsförmåga man har.

 2. Ja, företagshälsan är inne på min linje. de är vana vid långpendlare.

  hur länge till är det planerat att du ska arbetsträna?

 3. Ja, har du dessutom lite längre resväg så kanske det är vettigt att du försöker med t ex ett sådant upplägg som jag hade… Då sparar du ju iaf restiden två dar i veckan…

  Kan oxå tillägga att jag tog relativt långa luncher, ca 2 timmar. Så jag jobbade 10-12 och 14-16. Successvit har jag ökat till 9-12 och ca 13:30-16, å ibland 13-16 beroende på om jag arbetstränar på jobbet eller i hemmet (är ju så med forskare att de inte är särdeles bundna i rumslig mening)…

 4. Tre dagar låter ju ganska lagom. Nu hoppas jag att jag är bättre på att hävda vad jag tycker, än jag var innan sommaren.
  Jag ska först träna på bilkörningen tre dagar i veckan i kanske en månad. Bara åka dit och hem igen.
  Min psykolog tycker oxå att jag kan börja arbetsträna varje dag. Så det har känts lite som att jag inte VILL jobba. Fast det vet jag ju att jag vill…

 5. Tycker spontant att det är en dålig tanke att arbetsträna varje dag i början. Man behöver en längre ledighet mellan de jobbiga dagarna, det är iaf min erfarenhet.

  Jag började med ett schema på 4-4-2-0-0, alltså 25%. Å då har jag typ 10 min cykelväg till jobbet.
  Detta var drygt två år efter att jag “väggade”… Och så hade jag en medicinsk rehabilitering i grupp “i ryggen”, som sträckte sig över 40 veckor. Så jag hade sakta men säkert vant mig vid att vara med i någon regelbunden aktivitet, i varje fall en förmiddag i veckan.

 6. jag känner ju att det blir jobbigt nu på sommaren när man har för mycket inbokat, oohc då är det ju roliga, enkla grejjer och inte ens varje dag.

 7. hur har ditt arbetsträningsschema sett ut över tiden?
  min läkare vill att jag skulle börja med att arbetsträna 2 tim per dag, varje dag.+resor (som ju är det jobbigaste) på 1,5 tim. lyckades innan sommaren få henne att gå med på 4 dagar i veckan, eftersom jag går i terapi en dag.
  hennes resonemang löd att jag har ju en heltidstjänst, så då ska jag arbetsträna varje dag.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*