Studiecirkel online: Lär känna dig själv genom enneagrammet

När:
29 september, 2020 kl. 20:00 – 21:30
2020-09-29T20:00:00+02:00
2020-09-29T21:30:00+02:00
Pris:
Gratis
Kontakt:
Jonaz Juura

Är du intresserad av personlig utveckling och därför nyfiken på olika perspektiv att se på dig själv och din omgivning med? Varmt välkommen till den tredje och reviderade upplagan av Lär känna dig själv genom enneagrammet, en introduktion till enneagrammet i studiecirkelns form och på distans. Medverkan är gratis (bortsett från anskaffning av boken vi utgår från) och startar den 29 september!

Målsättning med studiecirkeln

Målsättningen med studiecirkeln är att

  • ge en introduktion till enneagrammet, som har blivit en alltmer populär personlighetsmodell för ökad självkännedom
  • bidra till insikter om dig själv, din motivation och dina drivkrafter, din sårbarhet, dina fixeringar, dina försvar, dina styrkor och dina svagheter genom att hitta fram till den enneagramtyp som bäst stämmer in på dig
  • bidra till insikter om vad du kan göra för att utvecklas vidare för att mogna och känna dig alltmer fri från sådant hos dig själv som du känner i grunden stämmer relativt illa med hur du skulle vilja vara
  • bidra till ökad förståelse för andra människor som antingen delar många av dina egna personlighetsegenskaper eller har helt andra.

Förutsättningar för studiecirkeln

Om litteraturen

Som litteratur använder vi Elisabeth Wiktoréns bok Enneagrammet och de nio livsstrategierna, vilken kom i en andra reviderad upplaga 2016. För dig som har den första versionen från 2007 så duger den gott också.

Boken omfattar dels en inledning, dels en översiktlig presentation av enneagrammet, och dels därefter ett kapitel per enneatyp/-fixering/-livsstrategi. Därtill kommer några korta appendix. Inalles knappt 300 sidor (i 2007 års upplaga).

Digitala utdrag från litteraturen

Utdrag ur boken finns tillgängliga i sammanfattande form på den särskilda digitala lärplattformen som vi kommer att använda, och en god start på cirkeln kan vara att läsa igenom dessa utdrag och diskutera med andra cirkeldeltagare efter varje avsnitt. Men en stark rekommendation är att du läser boken, eftersom boken innehåller mer än de fragment som citeras i utdragen – inte minst vad gäller kompletterande illustrationer och riktade råd om utveckling för varje enneagramtyp.

Vi träffas i diskussionsforumet

Vi träffas i lärplattformens diskussionsforum för att diskutera det vi har läst. Där finns redan utlagda diskussiontrådar för de huvudsakligaste aspekterna i boken, men det är fritt fram för hugade cirkeldeltagare att tillföra egna inlägg.

Tidpunkten för när vi är i forumet och lämnar våra bidrag till diskussionen kan variera, då tanken är att var och en ska kunna närvara utifrån när vi har tid för det. Dock schemalägger cirkelledaren sin närvaro i forumet, ett schema som eventuellt också kan utgöra ett bra riktmärke för andra deltagare. Schemat utgörs av totalt tolv träffar om ca 1,5 timmes närvaro av cirkelledaren, inklusive avslutande diskussioner och utvärdering. Tidpunkterna för varje träff framgår av ett utlagt schema i kalendern under evenemang här på Juura.se.

Om vår roll som deltagare

Samtliga som deltar i studiecirkeln bör betraktas som likvärdiga deltagare, oavsett tidigare erfarenheter av enneagrammet. Till deltagarna hör även cirkelledaren, vars enda avvikande uppgift är att vara den som sköter planeringen för studiecirkeln och ansvarar för att den genomförs.

Om val av plattform/enhet

Även om lärplattformen är optimerad för användning medelst dator så finns en app framtagen för såväl Android som iPhone. Appen (som heter Moodle) kan således laddas hem från Google Play resp. App Store.

Anmälan och förberedelser

Vill du delta i studiecirkeln, var god anmäl din medverkan senast måndag den 21 september. En stark rekommendation är att börja läsa i boken senast vid denna tidpunkt, men allra helst tidigare eftersom de inledande kapitlen om enneagrammets historia, teori och de sex instinktiva undertyperna (totalt ett drygt 60-tal sidor) diskuteras redan vid den första träffen. Även om en flexibel startdag för din medverkan är möjlig enligt ovan — vilket alltså innebär att du inte med nödvändighet behöver närvara på de schemalagda träffarna utan kan göra det närhelst det passar dig — så vet vi av tidigare erfarenheter att det är mest stimulerande när så många som möjligt kan delta vid de utsatta datumen.

Jämte lärplattformen finns en Facebookgrupp i anslutning till studiecirkeln, och för att delta behöver du först ansöka om medlemskap i den för att i nästa skede erhålla kontouppgifter för att kunna logga in på lärplattformen. Gruppen hittar du här. I och med det har din anmälan och din medverkan trätt i kraft. 🙂

Varmt välkommen!

Vill du stöda Juura.se?

Varje litet bidrag betyder så mycket för den vidare utvecklingen av webbplatsen och de aktiviteter som kan förknippas med den. Om du tycker att det jag gör här på Juura.se tillför dig något väsentligt skulle jag med stor tacksamhet gärna se dig som min patron!

Become a Patron!

Ett annat sätt som du kan stöda Juura.se på är genom att förse dig med min bok Från foten av Tibidabo till Vyšehrad: På resa i en introvert högkänslig mans själ.

Från foten av Tibidabo
Trevlig läsning tillönskas!

Om Jonaz Juura 484 Articles
Jag är upphovsman för och redaktör på juura.se samt skriver här artiklar och blogginlägg i ämnen som intresserar mig -- företrädesvis om självkännedom (t.ex. HSP, MBTI, enneagrammet och andlighet) men också om mer "värdsliga ting" som kretsar kring t.ex. aktuella samhällsfrågor, kultur och arbetsliv.

Bli den förste att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*