Digitalisering och organisation och arbete

Launberg, A. (2017). Digitalisering i organisation och arbete: Nya förutsättningar för svenska företag inom Metalliska material. Arbetsrapport 2017:9 i serien Studies in Social Sciences vid Mälardalens högskola.

Abstract

Denna rapport sammanfattar iakttagelserna från de sju delstudier som under 2017 utfördes inom DAO-projektet, ett Vinnova-finansierat projekt vars mål är att stärka innovations­förmågan hos företag inom SIP Metalliska material genom digitalisering.

Rapporten syftar till att vägleda svenska metallföretag i den organisatoriska omställ­ningen till en digitaliserad verksamhet. Detta görs genom en samling rekom­menda­tioner som arbetats fram utifrån delstudiernas empiriska resultat. Rekom­mendationerna är uppdelade i tre kategorier: arbetets utformningorganisering och ledarskap. Inom dessa kategorier berörs frågor som bedöms som centrala i företagens digitaliseringsarbete; kunskap och kompetens, användning av data, kommunikation, mång­faldsarbete, yrkes­stolthet och beslutsfattande är några av de punkter som behandlas. Sammantaget beskriver rekommendationerna vad som krävs för att möjliggöra om­vandlingen till en digitaliserad verksamhet där medarbetare trivs och är engagerade, där rätt kunskap finns tillgänglig och där den digitala tekniken utnyttjas till fullo.

Ett av DAO-projektets viktigaste observationer är att delaktighet är av avgörande betydelse för att bygga en sådan organisation. Delaktighet kan skapas genom att involvera medarbetare från produktionen i beslut och i utvecklingen av nya lösningar, och genom att låta dem ta del av information som rör företaget och dess planer. Delaktighet främjas också genom formaliserade karriärvägar och utbildningsprogram, och genom att bygga upp en förståelse för att alla inom verksamheten är del av en och samma process. Detta är själva kärnan i det organisatoriska förändringsarbete som svenska metallföretag i och med digitaliseringen nu står inför.

För att lyckas i detta arbete behöver metallföretag utmana organisatoriska gränser: horisontellt och vertikalt, mellan enheter, avdelningar, olika yrkesgrupper och chefer. På så vis skapas förutsättningar för kunskapsspridning, gemensamt beslutsfattande och gemen­sam problemlösning. Som en del i detta identifierar DAO-projektet även det kulturella och tekniska gapet mellan OT (operational technology) och IT som ytterligare en gräns som behöver luckras upp för att bättre utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Vill du stöda Juura.se?

Varje litet bidrag betyder så mycket för den vidare utvecklingen av webbplatsen och de aktiviteter som kan förknippas med den. Om du tycker att det jag gör här på Juura.se tillför dig något väsentligt skulle jag med stor tacksamhet gärna se dig som min patron!

Become a Patron!

Ett annat sätt som du kan stöda Juura.se på är genom att förse dig med min bok Från foten av Tibidabo till Vyšehrad: På resa i en introvert högkänslig mans själ.

Från foten av Tibidabo
Trevlig läsning tillönskas!

Om Jonaz Juura 484 Articles
Jag är upphovsman för och redaktör på juura.se samt skriver här artiklar och blogginlägg i ämnen som intresserar mig -- företrädesvis om självkännedom (t.ex. HSP, MBTI, enneagrammet och andlighet) men också om mer "värdsliga ting" som kretsar kring t.ex. aktuella samhällsfrågor, kultur och arbetsliv.

Bli den förste att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*