Kallar du dig extrovert?

Carl Gustav Jung

Uppskattningsvis ca 30 procent av alla högkänsliga individer sägs vara extroverta, tillika sägs de extroverta utgöra en majoritet av i varje fall USA:s befolkning. Definitionsmässigt är detta dock inte helt sant, eftersom extrovert som begrepp är en alltför spridd missuppfattning… eller snarare felstavning. 

Den schweiziske psykologen Carl Gustav Jung — upphovsmannen till den analytiska psyokologin, som också därför ofta kallas jungiansk psykologi (den gren av psykologin som för övrigt bl.a. Elaine N. Aron är verksam inom) — var den som i psykologiska sammanhang myntade motsatsbegreppen extraversion och introversion. Extra fungerar där liksom intro som förled, ett prefix, till huvudordet version. Dessa båda prefix hittar vi i en rad andra ord — så som exempelvis extrapris, extraljus, extralärare och extraterritoriell, eller introduktion, introspektion och introitus. Extra förekommer ännu oftare i icke sammansatt form — exempelvis extra känslig, extra stark, extra svag, extra bra. Men hur många ord har prefixet extro?

Så låt oss en gång för alla slå fast att det korrekta begreppet är extravert, inget annat! Och detta oavsett vad vi hittar när vi googlar eller läser på exempelvis Wikipedia (se länken till Carl Gustav Jung ovan i detta inlägg, ett praktexempel på hur vanligt förekommande det felstavade begreppet är). Rätt bör vara rätt! Även om det för vissa kan framstå som en extra liten skitsak.  😉

Vill du stöda Juura.se?

Varje litet bidrag betyder så mycket för den vidare utvecklingen av webbplatsen och de aktiviteter som kan förknippas med den. Om du tycker att det jag gör här på Juura.se tillför dig något väsentligt skulle jag med stor tacksamhet gärna se dig som min patron!

Become a Patron!

Ett annat sätt som du kan stöda Juura.se på är genom att förse dig med min bok Från foten av Tibidabo till Vyšehrad: På resa i en introvert högkänslig mans själ.

Från foten av Tibidabo
Trevlig läsning tillönskas!

Om Jonaz Juura 484 Articles
Jag är upphovsman för och redaktör på juura.se samt skriver här artiklar och blogginlägg i ämnen som intresserar mig -- företrädesvis om självkännedom (t.ex. HSP, MBTI, enneagrammet och andlighet) men också om mer "värdsliga ting" som kretsar kring t.ex. aktuella samhällsfrågor, kultur och arbetsliv.

Bli den förste att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*