Om triaderna i Enneagrammet

Nedan följer ett YouTube-klipp hämtat från Dave’s Enneagram som förtjänstfullt berättar i korthet om triaderna i Enneagrammet.

De inre linjerna i Enneagrammet formar två figurer. Den ena av dessa figurer utgörs av triangeln mellan punkt/typ 3, 6 och 9. Dessa punkter utgör centrumpunkter för tre av Enneagrammets fyra uppsättningar triader, vilka alla består av tre typer var.

1. Intelligenstriaderna (typerna 8-9-1, 2-3-4 och 5-6-7)

Den första gruppen triader består av de tre triaderna 8-9-1, 2-3-4 och 5-6-7. Dessa tre triader används oftast för att beskriva tre intelligenstyper: kropp, hjärta och huvud (eller instinkt, känsla och tanke). 8-9-1 är kroppsbaserad (instinktbaserad), 2-3-4 är hjärtbaserad (känslobaserad) och 5-6-7 är huvudbaserad (tankebaserad).

2. Harmonitriaderna (typerna 7-9-2, 1-3-5 och 4-6-8) [1]

Den andra gruppen triader används oftast för att beskriva de harmoniska triaderna. Det anges inte i klippet nedan, men dessa triader berör vilken copingstrategi de olika personlighetstyperna har när deras behov inte tillgodoses. Här formar typerna 7-9-2 triaden för positiv inställning, typerna 1-3-5 formar en kompetenstriad, medan typerna 4-6-8 formar en reaktiv triad. Den första triadens copingstrategi går ut på att förneka att det finns några problem, den andra triaden undantränger sina känslor och finner logiska sätt att lösa problemen, medan den tredje reagerar starkt känslomässigt och behöver respons från andra. [2]

3. Objektrelationstriaderna (typerna 6-9-3, 1-4-7 och 2-5-8) [1]

Den tredje gruppen triader används oftast för att beskriva vilken objektrelationsstil de olika typerna har. [3] Här formar typerna 6-9-3 anknytningstriaden, 1-4-7 formar frustrationstriaden och typerna 2-5-8 formar bortstötningstriaden. Den första triaden får ofta problem med djupare relationer till människor, till situationer eller tillstånd då livet fungerar väl för dem. Den andra triaden upplever ofta en frustration över att aldrig riktigt finna det de söker (eftersom de letar på fel ställe, d.v.s. i den yttre världen), medan den tredje triaden förväntar sig att bli bortstötta av andra. [4]

4. Horneytriaderna (typerna 8-3-7, 1-6-2, och 5-9-4)

Den fjärde gruppen triader utgår från psykologen Karen Horneys teori om sociala stilar, och hur de olika personlighetstyperna gör för att få sina behov tillgodosedda. Typerna 8-3-7 formar här den självsäkra triaden som vänder sig mot människor, typerna 1-6-2 formar den tillmötesgående eller undfallande triaden och typerna 5-9-4 den avvaktande eller tillbakadragna triaden. [5]

 

Fotnoter

  1. Dessa grupper är specifika för vad The Inneagram Intitute lär ut.
  2. Källa: Riso, D. & Hudson, R. (1999:64-68). The Wisdom of the Enneagram: The Complete Guide to Psychlogical and Spritual Growth for the Nine Personality Types.
  3. Vilket bygger på barnpsykologiska anknytningsteorier framarbetade av bl.a. W.R.D. Fairbairn, D.W. Winnicott, Harry Guntrip och Margaret Mahler från 1940-talet och framåt. Läs mer om objektrelationsteorin på exempelvis Wikipedia.
  4. Källa: The Inneagram Institue.
  5. Källor: Enneagrammet.se; Riso, D. & Hudson, R. (1999:59-63). The Wisdom of the Enneagram: The Complete Guide to Psychlogical and Spritual Growth for the Nine Personality Types.

 


 

Vill du stöda Juura.se?

Varje litet bidrag betyder så mycket för den vidare utvecklingen av webbplatsen och de aktiviteter som kan förknippas med den. Om du tycker att det jag gör här på Juura.se tillför dig något väsentligt skulle jag med stor tacksamhet gärna se dig som min patron!

Become a Patron!

Ett annat sätt som du kan stöda Juura.se på är genom att förse dig med min bok Från foten av Tibidabo till Vyšehrad: På resa i en introvert högkänslig mans själ.

Från foten av Tibidabo
Trevlig läsning tillönskas!

Om Jonaz Juura 484 Articles
Jag är upphovsman för och redaktör på juura.se samt skriver här artiklar och blogginlägg i ämnen som intresserar mig -- företrädesvis om självkännedom (t.ex. HSP, MBTI, enneagrammet och andlighet) men också om mer "värdsliga ting" som kretsar kring t.ex. aktuella samhällsfrågor, kultur och arbetsliv.

Bli den förste att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*