Utbildningssamhällets under­klass?

Sundbom, L. & Sidebäck, G. (2008). Utbildningssamhällets under­klass? En registerstudie om unga vuxna med låg utbildning. Forskningsrapport 2008:4 i serien Studies in Social Sciences vid Mälardalens högskola.

Abstract

Dagens ungdomar förväntas skaffa sig en betydligt högre utbildning än den som den obligatoriska nioåriga grundskolan ger för att kunna klara sig bra i livet. Hur skall de annars kunna få ett intressant och utvecklande arbete, som också ger en någorlunda hygglig inkomst, ja, ett arbete överhuvudtaget? Vi lever ju i ett samhälle där kunskap och utbildning sägs vara nyckeln till framgång.

Men vi lever också i ett samhälle där många ungdomar i varje årskull misslyckas med att erövra denna nyckel. Som lågutbildade unga vuxna har de att möta utbildningssamhällets utmaningar med enbart en mer eller mindre skral grundskoleutbildning i bagaget. Vilka är de? Vad har de för bakgrund? Vad gör de? Hur går det för dem?

I Utbildningssamhällets underklass? presenteras en analys av de lågutbildade unga vuxnas situation baserad på riksomfattande longitudinella registerdata. Den ger en ingående bild av omfattningen och konsekvenserna av den ”utslagning” från utbildningssystemet som pågått i många år och som berör många tusen ungdomar i varje årskull.

Vill du stöda Juura.se?

Varje litet bidrag betyder så mycket för den vidare utvecklingen av webbplatsen och de aktiviteter som kan förknippas med den. Om du tycker att det jag gör här på Juura.se tillför dig något väsentligt skulle jag med stor tacksamhet gärna se dig som min patron!

Become a Patron!

Ett annat sätt som du kan stöda Juura.se på är genom att förse dig med min bok Från foten av Tibidabo till Vyšehrad: På resa i en introvert högkänslig mans själ.

Från foten av Tibidabo
Trevlig läsning tillönskas!

Om Jonaz Juura 484 Articles
Jag är upphovsman för och redaktör på juura.se samt skriver här artiklar och blogginlägg i ämnen som intresserar mig -- företrädesvis om självkännedom (t.ex. HSP, MBTI, enneagrammet och andlighet) men också om mer "värdsliga ting" som kretsar kring t.ex. aktuella samhällsfrågor, kultur och arbetsliv.

Bli den förste att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*