Jag har länge tänkt redogöra för en upptäckt som jag har gjort, men det har aldrig blivit av av någon märklig anledning. Kanske för att det är en alltför vardagsnära händelse och för att jag inte i tillräcklig utsträckning har brytt mig om att verifiera den med andra — framför allt professionella inom främst sjukvården. På fredag, då den sistra träffen med rehabgruppen på Enheten för Psykosomatisk Medicin kommer att äga rum, tänkte jag ta upp frågan. Gruppledarna, en sjukgymnast och en socionom, kommer förmodligen inte kunna ge mig något utförligare svar men det kan ändå vara värdefullt att dryfta min fråga med dem… De kan ju överraska 😉 eller så har månne någon annan gruppdeltagare en liknande erfarenhet — eller så kan min fråga leda till att någon av dem blir hjälpt på samma vis som jag har själv har blivit.
Nå, så vad handlar det då om? Jo, det handlar om att jag emellanåt äter müsli och yoghurt nån timme eller så före sänggånde… Började med det nån gång för typ 20 år sedan efter att jag läst en tidningsartikel med dåvarande ÖB Bengt Gustavsson, som sade sig alltid äta frukost före den nattliga sömnen — inte endast efter. Å anledningen till det var att han vaknade piggare eftersom blodsockret då naturligtvis var högre. Och ja, jag fann att han hade rätt 😀 !
På senare tid har jag återupptagit denna rutin och jag har slagits av hur mycket det påverkar det allmänna välmåendet hos mig! Inte bara att jag blir piggare eftersom jag vaknar mera utsövd, utan det påverkar känsloläget över huvud taget. Även om jag vaknar mitt i natten och inte kan somna om förrän nån halvtimme innan klockan ringer vid 6 eller så, så känns det ändå lugnt och behagligt på nåt vis. Å den där rusande tankesnurran, som jag så ofta drabbas av i vanliga fall i såna lägen och som är nästan helt omöjlig att hejda eller lugna ned, inställer sig inte alls. Med resultatet, förstås, att jag mår som en prins och har energi nästan att till att göra vad som helst 🙂 !
Nå, det finns vissa biverkningar. En är att man riskerar att lägga på sig mera vikt, inte endast för att man inför ytterligare ett mål mat om dagen utan också för att man vaknar och är hungrigare (och därför lätt äter mer till frukost). Detta får man kompensera genom att öka den allmänna träningsdosen något. En annan är att det lätt bildas gaser i magen, så man blir lite fisig ibland. Men det är inte värre än att det går att leva med, typ… Är ju förnixen värst för omgivningen — fråga mina barn t.ex. 😉
Bli den förste att kommentera